Ana içeriğe atla

Kayıtlar

MISIR BİTKİSİNİN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

MISIR BİTKİSİNİN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ İKLİM İSTEKLERİ Mısırın Sıcaklık İsteği : Normal olarak mısır bitkisi 10-11 0C’de çimlenmeye başlayabilmektedir. 5-10 cm derinliğindeki toprak sıcaklığı 15 0C’ye ulaştığında çimlenme olayı hızlanır.  Çimlenme sırasında;  kök ve sap uzama miktarı ile sıcaklığın 10-30 0C arasında yer almasıyla doğrusal ilişkisi vardır. Sıcaklık 32 0C’ye ulaştığında kök ve sap uzamasında ani bir azalma görülür ve sıcaklık 40 0C’ye ulaşınca çimler ölür. Öte yandan sıcaklık 9 0C’nin altına düşerse de kök uzaması durur. Mısır üretimi için ideal sıcaklık 24-32 C0’ler arasıdır.   Mısır bir sıcak iklim bitkisi olmasına rağmen aşırı sıcaklık isteyen bir bitki değildir. Sıcaklık 38 C0’ye ulaştığında sulama şartlarında bile transprasyonla kaybettiği suyu kökler vasıtasıyla karşılayamaz. Bitki turgoritesini kaybeder. Bu durum bir kaç gün devam ederse hücre yapısı esnekliğini kaybeder ve tekrar eski formuna dönemez. Tepe püskülü çıkışı ve tozlanma sırasında ; sıcaklık 32 0

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ

  BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ Buğdayda Septorya yaprak lekesi (Septoria tritici) hastalığının ilk belirtileri alt yapraklarda başlar, çevre koşullarına bağlı olarak üst yapraklara kadar çıkabilir. Hastalığın bayrak yaprağa kadar ilerlemesi durumunda, meydana gelebilecek kayıp, yoğunluğuna bağlı olarak %25-50 arasında olabilir. Hastalığın belirtileri küçük, düzensiz, ortası açık saman sarısı veya kirli sarı renkte yaprağın yeşil kısımlarından kesin sınırlarla ayırt edilen lekeler şeklindedir. Hastalık ilerledikçe bu lekeli alanlar kül rengini alarak tüm yaprakta sararma meydana getirir. Bu lekelerin üzerindeki küçük siyah toplu iğne gibi olan noktacıklar etmenin spor yataklarıdır ve yaprak üzerinde rahatça görülebilir. Rüzgâr yardımıyla uzun mesafelere taşınabilen bir hastalık olması sebebiyle pas hastalıklarında olduğu gibi epidemi riski olan bir hastalıktır. Mücadelesi: tolerant/dayanıklı çeşitlerin ekilmesi,  ekim nöbetinin uygulanması,  derin sürüm yapılarak bitki artıklarının t

Elektrikli Çit Sistemleri

  Elektrikli Çit Sistemleri Elektrikli çit sistemlerinde doğru kurulum sistemin caydırıcı olması için büyük önem taşımaktadır. Elektrikli çit sistemi hangi hayvan veya hayvan guruplarının kontrolü için kullanılacak ise sistemde gerekli özelleştirmeler yapılmalıdır. Kullanıcı hayvanların çit teli ile temas edeceği ideal çit aralıklarını, yüksekliklerini ve sıra sayısını kendisi belirleyebilir. Buradaki hedef, hayvan çit teli ile karşı karşıya kaldığında mümkün olduğu kadar iyi şekilde çit teli ile temas ederek elektrik şokuna maruz kalmasıdır. Bu durumu en iyi şekilde ve en ekonomik olarak ortaya koyan çit tel aralıkları ve yükseklikleri idealdir. Tabiki, sık tel sırası daha iyi sonuçlar verecektir. Ancak, sık tellerin malzeme ve işçilik maliyetlerini de arttırdığı dikkate alınmalıdır!

DOMATESTE GEÇ YANIKLIK (MİLDİYÖ) (Phytophthora infestans)

  DOMATESTE GEÇ YANIKLIK (MİLDİYÖ)   ( Phytophthora infestans )   Hastalık gövde, yaprak, dal, meyve üzerinde gelişir.   Hastalık Belirtileri · İlk belirtiler yaprak ve gövdede üstten bakıldığında soluk yeşil renkte büyük, daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir. · Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür. · Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır. · Koşullar hastalık için uygun olduğu takdirde hastalık tüm bitkiye yayılır ve bitkide yanıklık şeklini alır ve onun kurumasına neden olur. · Kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir, ayrıca tohumla da taşınabilir. Hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynar. · Sıcaklık 19–22 0C ve orantılı nem % 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar.

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ Orijin:  Amerika Familya: Solanaceae     Cins: Capsicum Türler: Kiraz biberleri Konik biberler Uzun biberler Kırmızı salkım biberleri Dolmalık, İri köşeli biberler, domates biberleri Botonik Özellikleri Kök: Biber, kazık ve saçak kök sistemine sahip olup , adventif kök oluşturmayan, kök derinliği genel olarak 10-30 cm, bununla birlikte 30-50 cm hatta 150 cm derinliğe ulaşan türleri de mevcuttur. Gövde: Dik olarak gelişme gösterir, 6-7. yapraktan sonra gövde çatallanarak büyümeye devam eder, boyu ise açıkta yetiştiricilikte 50-100 cm, örtüaltı yetiştiricilikte 1.5- 2.0 metreye kadar ulaşır. Biber bitkisi, yayvan-dik-çalı görünümünde olup; yaprak yapısı oval, kenarlar düz ve türe göre değişen yaprak iriliği mevcuttur. Çiçek Yapısı: Çiçek tipi erseliktir.  Çiçeğin yerin yaprak koltuğudur. Taç yaprak rengi beyazdır. Tozlanma şekli kendine, %8-35 yabancı tozlanma mevcuttur. İklim İstekleri Sıcaklık: Biber, ı

Domates Yetiştiriciliği - Domatesin İklim ve Toprak İstekleri

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ Domatesin anavatanı Güney Amerika’da Peru ve civarıdır. Orta çağda Avrupa’ya getirildiğinde zehirli bir bitki olduğu düşüncesiyle rağbet görmemiş ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmış. Daha sonra faydalı bir sebze olduğu öğrenilip benimsendiğinde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.    Domates ülkemizde en çok tüketilen sebzeler arasındadır. Taze olarak tüketildiği gibi dondurularak, kurutularak ya da pişirilerek salça, domates suyu, turşu,  ketçap,konserve  olarak sofralarımıza gelmektedir.   Ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri olan domates yetiştirme yapılan bölgelerde çiftçimizin önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Marmara, Akdeniz ve bölgemiz olan Ege’de büyük boyutlarda domates yetiştirilmektedir.        DOMATES ÇEŞİTLERİ:        Kullanılmalarına  göre:  Sofralık  / Sanayilik         Morfolojik durumlarına  göre:  Bodur  / Sırık       Yetiştirme  alanlarına  göre :  Açıkta / Cam

DORMANSİ (DİNLENME)

DORMANSİ (DİNLENME)    Canlı tohumun uygun çimlenme koşullarında (yeterli nem, uygun sıcaklık, oksijen ve bazı durumlarda ışık) çimlenememesi durumudur.   TİPLERİ:       1-Fizyolojik  dormansi  (embriyonun uyku hali, embriyo kaynaklı etmenler, ABA/GA 3 )     2-Morfolojik  dormansi  (embriyonun yeterince olgunlaşmaması, gelişmemiş embriyo)    3-Morfofizyolojik  dormansi  (embriyonun gelişmemiş olması ve uyku hali)    4-Fiziksel  dormansi  (kabuğun geçirimsizliği)    5-Birleşik  dormansi  ( Fiziksel+Fizyolojik )   DORMANSİNİN NEDENLERİ:   1.Olgunlaşmamış embriyo: marul, domates 25-28 günlük   2.Tohum kabuğu su geçirimsizliği (Fasulye, tatlı patates) ya da oksijen geçirimsizliği (Hıyar, pancar ve marul)   3.Çimlenmeyi engelleyici maddeler:  fenolik  bileşikler, ABA   4.Fizyolojik olgunlaşmama   5.Işık, süresi,  intensitesi , kalitesi, dalga boyu vs.   6.Tohum kabuğunun mekanik geçirimsizliği,   7.Yüksek sıcaklıklar (30 ° C