Ana içeriğe atla

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ


BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ


Orijin: Amerika
Familya: Solanaceae    
Cins: Capsicum


Türler:
Kiraz biberleri
Konik biberler
Uzun biberler
Kırmızı salkım biberleri
Dolmalık, İri köşeli biberler, domates biberleri




Botonik Özellikleri

Kök:
Biber, kazık ve saçak kök sistemine sahip olup , adventif kök oluşturmayan, kök derinliği genel olarak 10-30 cm, bununla birlikte 30-50 cm hatta 150 cm derinliğe ulaşan türleri de mevcuttur.
Gövde:
Dik olarak gelişme gösterir, 6-7. yapraktan sonra gövde çatallanarak büyümeye devam eder, boyu ise açıkta yetiştiricilikte 50-100 cm, örtüaltı yetiştiricilikte 1.5- 2.0 metreye kadar ulaşır.
Biber bitkisi, yayvan-dik-çalı görünümünde olup; yaprak yapısı oval, kenarlar düz ve türe göre değişen yaprak iriliği mevcuttur.
Çiçek Yapısı:
Çiçek tipi erseliktir. 
Çiçeğin yerin yaprak koltuğudur.
Taç yaprak rengi beyazdır.
Tozlanma şekli kendine, %8-35 yabancı tozlanma mevcuttur.


İklim İstekleri

Sıcaklık: Biber, ılıman ve sıcak iklim sebzesi olup soğuklardan çabuk etkilenir. Örneğin; Çimlenme için min. 16°C, max. 30°C gereklidir. Fide gelişimi ve çiçeklenme için min. 10°C, max. 30-35°C gereklidir. Düşük sıcaklıkta bitki büyüme ve gelişmesinde yavaşlama ve hatta ölüm meydana gelmektedir.
Nem: Nemde %65-70 düzeylerinden azalma olursa meyve kabuğunda çatlama olur.

Toprak İstekleri

Biber organik maddece zengin, hafif killi, tınlı ve iyi havalanan toprakları sever.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.
VİVİPARİ:   Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir. DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır    KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA: ·          Kendine tozlanma : Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir . Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası ·          Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: S