VİVİPARİ: Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden
ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin;
domates, biber
TERMODORMANSİ: Yüksek
sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi
ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi
türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir.
DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin
ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama
aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme
durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır
KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA:
·
Kendine
tozlanma: Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce,
kabakgiller familyası
·
Yabancı
tozlanma: Aynı türe ait başka bir
çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: Soğan, pırasa, lahana,
karnabahar, turp, havuç, kereviz,kuşkonmaz,ıspanak
CİNSİYET GÖRÜNÜMÜ: Çiçekler bitkinin üreme
organlarıdır. Tozlanma ve döllenme meydana gelince meyve ve tohum oluştururlar.
Hem
erkek hem de dişi organı kusursuz çiçeklere erdişi, erselik (hermaphrodite)
çiçekler denir. Domates, biber, patlıcan gibi sebze türlerinde erselik çiçekler
bulunur.
Hıyar:
1. Genetik: 3 major genin etkisi ile ortaya çıkar.
2. İklim koşulları: gün uzunluğu ve sıcaklık
Kısa gün => Dişi çiçek <= Düşük sıcaklık
Yüksek sıcaklık => Erkek çiçek <=Uzun gün
Hormonal: GA3, GA4, GA7, AgNO3. Ag(S2O3)2, AVG
(Aminoethoxyvinylglysine) => Erkek çiçek
Ethrel =>Dişi
çiçek (Monocious çeşitlerde)
1) SEBZELERİN
DEPOLANABİLME SÜRESİ(türler bazında): Ürünün daha sonra tüketilmek, işlenmek ya da pazarlanmak
üzere kalitesini koruyacak koşullarda bekletilmesi depolama olarak
tanımlanmaktadır.
·
Biber: 8-9
°C, 4-7°C’de 1 hafta,
·
Hıyar:
Turşuluk: 4 °C, % 90-95 ON: 4-6 gün
Sofralık: 12-13 °C, % 90-95 ON: 1 hafta
·
Patlıcan: 10-20 ̊C + % 95 ON: 10 gün
·
Domates:
Yeşil domatesler: 10-13+1°C, % 85-90 ON’de 30 g
Pembe olum dönemindeki domatesler: 8 °C’de 20-25 gün
Kırmızı olum dönemindeki domatesler: 4-6 °C’de 20-25 gün
·
Kabak:
Yazlık kabaklar:
Ön soğutma+7-10° C ve % 90-95 ON: 2-4-7 gün
Kışlık kabaklar:
10-12°C ve % 50-60 ON: 2-3 ay
·
Fasulye: 3-6°C, %
95-98 ON: 10-11 gün
·
Bezelye: 0°C, % 95 ON: 3 hafta
·
Bakla: 0°C, % 95
ON 3 hafta
·
Bamya: En fazla 1 hafta, % 95 ON
·
Marul: 0-1°C, %
90-95 ON, 1 hafta
·
Enginar: 0 °C’de 2 hafta
·
Havuç:
Yapay soğutmalı (0°C,, % 90-98 ON: 5-6 ay)
Kontrollü atmosferde (2-3 °C, % 1-2 O2/ %2-4 CO2)
Düşük basınçta (8 Kpa basınç, % 100 ON)
·
Lahana: 0-2°C, %
90-95 ON’de 2-4 ay
·
Karnabahar:
Yapraksız+bütün+DPE torba+00C= 5 hafta
Yapraksız+Parçalı+DPE torba+00C= 4 hafta
·
Brokoli:
Brokoli taçları 0°C’de 20-40 gün
Derim dondurulmuş olarak (- 12-18°C) 6-16 ay
·
Turp: 0 °C+%95 ON:
4-6 ay
4-6°C’de 2-3 ay
·
Pırasa:
0-1°C %90-95 ON : 2-3 ay
Yorumlar
Yorum Gönder