Ana içeriğe atla

VİVİPARİ:  Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber

TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir.

DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır

  KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA:
·         Kendine tozlanma: Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası
·         Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: Soğan, pırasa, lahana, karnabahar, turp, havuç, kereviz,kuşkonmaz,ıspanak 



 CİNSİYET GÖRÜNÜMÜ:  Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır. Tozlanma ve döllenme meydana gelince meyve ve tohum oluştururlar.

Hem erkek hem de dişi organı kusursuz çiçeklere erdişi, erselik (hermaphrodite) çiçekler denir. Domates, biber, patlıcan gibi sebze türlerinde erselik çiçekler bulunur.
Hıyar:
1. Genetik: 3 major genin etkisi ile ortaya çıkar.
2. İklim koşulları: gün uzunluğu ve sıcaklık
Kısa gün => Dişi çiçek <= Düşük sıcaklık
Yüksek sıcaklık => Erkek çiçek <=Uzun gün
Hormonal: GA3, GA4, GA7, AgNO3. Ag(S2O3)2, AVG
(Aminoethoxyvinylglysine) => Erkek çiçek
 Ethrel =>Dişi çiçek (Monocious çeşitlerde)



1)      SEBZELERİN DEPOLANABİLME SÜRESİ(türler bazında):  Ürünün daha sonra tüketilmek, işlenmek ya da pazarlanmak üzere kalitesini koruyacak koşullarda bekletilmesi depolama olarak tanımlanmaktadır.
·        Biber: 8-9 °C,  4-7°C’de 1 hafta,
·        Hıyar:
Turşuluk: 4 °C, % 90-95 ON: 4-6 gün
Sofralık: 12-13 °C, % 90-95 ON: 1 hafta
·        Patlıcan: 10-20  ̊C + % 95 ON: 10 gün
·        Domates:
Yeşil domatesler: 10-13+1°C, % 85-90 ON’de 30 g
Pembe olum dönemindeki domatesler: 8 °C’de 20-25 gün
Kırmızı olum dönemindeki domatesler: 4-6 °C’de 20-25 gün
·        Kabak:
Yazlık kabaklar:
Ön soğutma+7-10° C ve % 90-95 ON: 2-4-7 gün
Kışlık kabaklar:
10-12°C ve % 50-60 ON: 2-3 ay
·        Fasulye: 3-6°C, % 95-98 ON: 10-11 gün
·        Bezelye:  0°C, % 95 ON: 3 hafta
·        Bakla: 0°C, % 95 ON 3 hafta
·        Bamya:  En fazla 1 hafta, % 95 ON
·        Marul: 0-1°C, % 90-95 ON, 1 hafta
·        Enginar: 0 °C’de 2 hafta
·        Havuç:
Yapay soğutmalı (0°C,, % 90-98 ON: 5-6 ay)
Kontrollü atmosferde (2-3 °C, % 1-2 O2/ %2-4 CO2)
Düşük basınçta (8 Kpa basınç, % 100 ON)
·        Lahana: 0-2°C, % 90-95 ON’de 2-4 ay
·        Karnabahar:
Yapraksız+bütün+DPE torba+00C= 5 hafta
Yapraksız+Parçalı+DPE torba+00C= 4 hafta
·        Brokoli:
Brokoli taçları 0°C’de 20-40 gün
Derim dondurulmuş olarak (- 12-18°C) 6-16 ay
·        Turp: 0 °C+%95 ON: 4-6 ay
4-6°C’de 2-3 ay

·        Pırasa: 0-1°C  %90-95 ON : 2-3 ay

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.