Ana içeriğe atla

DORMANSİ (DİNLENME)

DORMANSİ (DİNLENME) 
 Canlı tohumun uygun çimlenme koşullarında (yeterli nem, uygun sıcaklık, oksijen ve bazı durumlarda ışık) çimlenememesi durumudur. 

  • TİPLERİ: 
  
1-Fizyolojik dormansi (embriyonun uyku hali, embriyo kaynaklı etmenler, ABA/GA3 )  
2-Morfolojik dormansi (embriyonun yeterince olgunlaşmaması, gelişmemiş embriyo)  
3-Morfofizyolojik dormansi (embriyonun gelişmemiş olması ve uyku hali)  
4-Fiziksel dormansi (kabuğun geçirimsizliği) 
 5-Birleşik dormansi (Fiziksel+Fizyolojik) 

  • DORMANSİNİN NEDENLERİ: 
1.Olgunlaşmamış embriyo: marul, domates 25-28 günlük 
2.Tohum kabuğu su geçirimsizliği (Fasulye, tatlı patates) ya da oksijen geçirimsizliği (Hıyar, pancar ve marul) 
3.Çimlenmeyi engelleyici maddeler: fenolik bileşikler, ABA 
4.Fizyolojik olgunlaşmama 
5.Işık, süresi, intensitesi, kalitesi, dalga boyu vs. 
6.Tohum kabuğunun mekanik geçirimsizliği, 
7.Yüksek sıcaklıklar (30°C< marulda) 

  •  DORMANSİNİN YARARLARI: 

  • 1.Doğal sigorta (yabancı otlar, yabani bitkiler, orman ağaçları için) 
  • 2.Bitki üzerinde çimlenmeyi önleme 
  • 3.Şartların kötü olduğu durumlarda bitkinin devamlılığını, yaşamasını garantileme. 

  • DORMANSİNİN ZARARLARI: 
  
  1. 1.Çimlenmede gecikme 
  1. 2.Çevresel faktörlere bağlı olarak çimlenememe 

  • DORMANSİYİ KALDIRMA YÖNTEMLARİ: 
  
  1. 1. Soğuklatma: 10°C>, nemli,  
  1. 2. Kuru depolama: Ortam sıcaklığında ya da 40-50°C’de 
  1. 3. Sıcak ve Soğukta katlama 
  1. 4. Işık: Kırmızı ışık 660nm, kaldırıcı Pr 660nm   Pfr(aktif) 730nm 
  1. 5. Sıcaklık+ nem: 40-50°C’de, 1-5 gün tutma,  
  1. 6. Mekanik aşındırmalar: Delme, zımpara kağıdı, bıçakla kesme 
  1. 7. Kimyasal aşındırma: Asit ( HCl, H2SO4 vs.), alkol, metanol vs.  
  1. 8. Kimyasal madde kullanımı: % 2 KNO3, % 0.05 GA3 
  1. 9.Yıkama, suda tutma 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.
VİVİPARİ:   Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir. DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır    KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA: ·          Kendine tozlanma : Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir . Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası ·          Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: S