Ana içeriğe atla

DOMATESTE GEÇ YANIKLIK (MİLDİYÖ) (Phytophthora infestans)

 




DOMATESTE GEÇ YANIKLIK (MİLDİYÖ)

 (Phytophthora infestans)

 

Hastalık gövde, yaprak, dal, meyve üzerinde gelişir.

 

Hastalık Belirtileri

· İlk belirtiler yaprak ve gövdede üstten bakıldığında soluk yeşil renkte büyük, daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir.

· Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür.

· Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır.

· Koşullar hastalık için uygun olduğu takdirde hastalık tüm bitkiye yayılır ve bitkide yanıklık şeklini alır ve onun kurumasına neden olur.

· Kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir, ayrıca tohumla da taşınabilir. Hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynar.

· Sıcaklık 19–22 0C ve orantılı nem % 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar.

 

Mücadele Yöntemleri Kültürel Önlemler

· Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler toplanıp imha edilmelidir.

· Domates tarımı sabah ve akşam çiğ tutmayan güneye bakan yerlerde yapılmalıdır.

· Hastalığın her yıl epidemi oluşturduğu yörelerde sırık domatesçiliği yapılmalı, sıralar hakim rüzgar yönünde olmalıdır. Kimyasal Mücadele

· İlaçlı mücadeleye çevredeki domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar gerçekleşir gerçekleşmez başlanmalıdır.

· Mildiyö daha çok yaprakların altında olduğu için ilaçlama sırasında mutlaka yaprak alt yüzeylerinde ve bitkinin her tarafında bir ilaç tabakası oluşturmaya özen göstermelidir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.
VİVİPARİ:   Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir. DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır    KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA: ·          Kendine tozlanma : Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir . Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası ·          Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: S