Domatesin anavatanı Güney Amerika’da Peru ve civarıdır. Orta çağda Avrupa’ya getirildiğinde zehirli bir bitki olduğu düşüncesiyle rağbet görmemiş ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmış. Daha sonra faydalı bir sebze olduğu öğrenilip benimsendiğinde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.
Domates ülkemizde en çok tüketilen sebzeler arasındadır. Taze olarak tüketildiği gibi dondurularak, kurutularak ya da pişirilerek salça, domates suyu, turşu, ketçap,konserve olarak sofralarımıza gelmektedir.
Ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri olan domates yetiştirme yapılan bölgelerde çiftçimizin önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Marmara, Akdeniz ve bölgemiz olan Ege’de büyük boyutlarda domates yetiştirilmektedir.
DOMATES ÇEŞİTLERİ:
Kullanılmalarına göre: Sofralık / Sanayilik
Morfolojik durumlarına göre: Bodur / Sırık
Yetiştirme alanlarına göre: Açıkta / Cam ve plastik seralarda
Olgunluk ve toplama zamanlarına göre de: Erkenci / Orta / Geççi çeşitler
DOMATES İKLİM İSTEKLERİ
Domates ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanır. Sıcaklığın sıfır(0)’ın altına düştüğü (-2,-3°C) dönemlerde ölebilirler. Bundan dolayı ilkbahar geç donlarının geçmesi durumunda fideler açık araziye şaşırtılmalıdır. Domatesler en iyi gelişimlerini 15-28 o C arasındaki sıcaklıklarda gösterirler. Döllenme olayının ısı ile çok yakın bir ilgisi vardır. Domates çiçek tozları 10 ºC ve daha yukarı derecelerde istenilen şekilde çimlenerek döllenme yapılabilmekte ve sıcaklık 15 ºC’nin altına düştüğünde meyve bağlama yüzdesi azalmaktadır. Düşük sıcaklıkta polen tozu çok az oluşur, kısmi döllenen şekilsiz meyveler meydana gelir. 40 ºC’nin üzerinde ise çiçek tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir. Domatesin büyüme döneminde yüksek nem olumlu etki yaparken, meyve olgunlaşması döneminde ise hastalık ve zararlıların artmasına yol açar.
DOMATES TOPRAK İSTEKLERİ
Domates derin, geçirgen, su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Erkencilik istendiği zaman kumlu tınlı topraklar uygundur. Killi ağır topraklarda bitki gelişmesi daha yavaş ancak bitki sürekli olarak gelişip yeni sürgünler meydana getirdiğinden verim daha yüksek olur. Toprak pH’sı 5,5-7,0 arasında olan topraklarda iyi yetişir. Toprakta pH=5,5’un altında ise kireç uygulaması yapılmalı , pH=7,0’nin üzerinde toz kükürt uygulanmalıdır.
*Toprak analizi sonuçlarına göre uygulamalar yapmanız tavsiye edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder