MISIR KOÇAN KURDU (Sesamia nonagrioides., S. cretica.)Larvalar mısır bitkilerinin yapraklarında, saplarında ve koçanlarında zarar yaparlar. Bulundukları yaprak üzerinde beslenirler. Beslenme yerleri gayri muntazam delikler şeklindedir, krem renginde pislikleri görülür. Koçan devresinde süt olumundaki daneleri yerler, galeri açarlar. Çıkardıkları maddeler bakteri faaliyetini arttırarak koçan içindeki danelerin tümünün zarar görmesine sebep olurlar. Kelebeklerin ön kanatlar açık sütlü, kahverengimsi gri renkte, arka kanatlar gümüşi beyaz renktedir. Baş, gövde ve bacaklar toprak rengine yakın pembe sarı tonda tüylerle kaplıdır. Yumurtalar basık, yassı silindir şeklindedir. İlk bırakıldıklarında krem renginde olup daha sonra renk koyulaşır. Olgun larvanın üst kısmı tipik pembedir. Bu renk alta doğru donuk sarı bir renk alır. Baş koyu kahverengidir. Larvalar kışı olgun olarak sap ve koçanlar içinde geçirirler.
Mücadelesi:
Kültürel Önlemler: Hasat sonu saplar imha edilip tarla sürülmelidir. Sazlıkların imha edilmesi gerekmektedir.
Kimyasal Mücadele: Mısır bitkisi 20-30 cm boya geldiğinde ve yapılan kontrollerde %5 bulaşma tespit edildiğinde ilaçlamalara geçilmelidir.
Haftada en az bir kez kontrol edilmek suretiyle bulaşık bitki (yumurta paketi, yumurtadan çıkmış larva, larva yeniği veya larva pislikleri) tespiti yapılmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder