Ana içeriğe atla


 MISIR KOÇAN KURDU (Sesamia nonagrioides., S. cretica.)

Larvalar mısır bitkilerinin yapraklarında, saplarında ve koçanlarında zarar yaparlar. Bulundukları yaprak üzerinde beslenirler. Beslenme yerleri gayri muntazam delikler şeklindedir, krem renginde pislikleri görülür. Koçan devresinde süt olumundaki daneleri yerler, galeri açarlar. Çıkardıkları maddeler bakteri faaliyetini arttırarak koçan içindeki danelerin tümünün zarar görmesine sebep olurlar. Kelebeklerin ön kanatlar açık sütlü, kahverengimsi gri renkte, arka kanatlar gümüşi beyaz renktedir. Baş, gövde ve bacaklar toprak rengine yakın pembe sarı tonda tüylerle kaplıdır. Yumurtalar basık, yassı silindir şeklindedir. İlk bırakıldıklarında krem renginde olup daha sonra renk koyulaşır. Olgun larvanın üst kısmı tipik pembedir. Bu renk alta doğru donuk sarı bir renk alır. Baş koyu kahverengidir. Larvalar kışı olgun olarak sap ve koçanlar içinde geçirirler.

Mücadelesi:

Kültürel Önlemler: Hasat sonu saplar imha edilip tarla sürülmelidir. Sazlıkların imha edilmesi gerekmektedir.

Kimyasal Mücadele: Mısır bitkisi 20-30 cm boya geldiğinde ve yapılan kontrollerde %5 bulaşma tespit edildiğinde ilaçlamalara geçilmelidir.
Haftada en az bir kez kontrol edilmek suretiyle bulaşık bitki (yumurta paketi, yumurtadan çıkmış larva, larva yeniği veya larva pislikleri) tespiti yapılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.
VİVİPARİ:   Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir. DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır    KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA: ·          Kendine tozlanma : Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir . Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası ·          Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: S