Ana içeriğe atla

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türleri

ELMA 
ARMUT 
AYVA 
İNCİR 
NAR 
TRABZON HURMASI 
KİVİ 
YENİ DÜNYA  




ELMA 
Elmanın Sistematikteki Yeri 
 Takım : Rosales  
Familya : Rosaceae  
Alt Familya: Pomoideae – Maloideae 
 Cins : Malus 
 Tür : Çok sayıda tür bulunmaktadır.  

Kültür elmalarının dahil olduğu tür: Malus x domestica Borkh. (Kültür elması türler arası bir hibrit kompleksidir). 



ARMUT 

Armudun Sistematikteki Yeri 
 Takım : Rosales  
Familya : Rosaceae 
 Alt Familya: Pomoideae  
Cins : Pyrus  
Türler : Çok sayıda tür bulunmaktadı 
A- Doğu Asya armut türleri 
 B- Orta Asya armut türleri 
 C- Akdeniz havzası armut türleri 
 D- Avrupa armut türleri 




AYVA 

AYVANIN SİSTEMATİKTEKİ YERİ  
Takım : Rosales  
Familya : Rosaceae 
 Alt Familya: Maloideae - Pomoideae  
Cins : Cydonia  
Tür : C. oblonga Mill. (C. vulgaris) (AYVA) 
 Alt Tür :C. oblonga maliformis (Mill.) Thell. (ELMA ŞEKİLLİ AYVA) 
 C. oblonga pyriformis (Medik.) Thell. (ARMUT ŞEKİLLİ AYVA)  
SÜS AYVALARI:  
Chaenomeles japonica (Cydonia japonica) (Japon ayvası)  
Pseudocydonia sisensis (Cydonia sinensis) (Çin ayvası) 





İNCİR 

İncirin Sistematikteki Yeri ve Türleri Takım : Urticales  
Familya: Moraceae 
 Cins : Ficus 
 Türler: 1- Ficus carica L. (Anadolu inciri) 
 2- F. palmata Schweinf 
3- F. sycomorus L. 
4- F. pseudo-carica L 



NAR 

Sistematik Takım : Myrtales 
 Familya : Punicaceae  
Cins : Punica 
 Tür : Punica granatum L. 




TRABZON HURMASI 

Sistematik Takım : Ebenales (DiospyralesFamilya:Ebenaceae (Abanozgiller)  
Cins: Diospyros 
 Tür: ~ 400 tür 
 Diospyros kaki L. : Anavatanı Çin, taze ve işlenerek tüketilir. Çeşitlerin tamamını kapsar. Diğer türler anaç ve tanen kaynağı olarak önemlidir; 
 Diospyros lotus L.: Anavatanı Asya.  
Diospyros virginiana L. :Anavatanı Kuzey Amerika. Diospyros oleifera Cheng. Anavatanı Çin. 




KİVİ 
Sistematik Takım : Dialypetalae 
 Familya : Actinidiaceae 
 Cins : Actinidia (ışın)  
Tür : Yaklaşık 70 tür vardır 

Actinidia deliciosa 
 Actinidia chinensis 
 Actinidia arguta 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.
VİVİPARİ:   Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir. DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır    KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA: ·          Kendine tozlanma : Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir . Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası ·          Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: S