GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ
Takım: Rosales
Familya: Rosaceae
Cins: Rosa
Gün Uzunluğu: Nötr Gün Bitkisi
Botanik Adı: Rosa hybrida L.
Güllerin anavatanı Kuzey yarım küre olup Asya, Avrupa, Ortadoğu, ve Kuzey Amerika’da doğal olarak yayılış gösterirler. Dünyada yaklaşık 200 gül türü, ülkemizde ise 45 gül türü (24 adeti yabani gül türü, 21 adeti eski bahçe gülü) bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye, gül üretimi bakımından dünya pazar payının büyük bir bölümünü elinde tutmaktadır. Dünyadaki gül türlerinin yaklaşık %35'i ülkemizde yetiştirilmektedir.
Farmakolojik etkisi nedeniyle tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan gül bitkisi, gıda, kişisel bakım ve temizlik sanayiinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde yüzyıllardır bazı gül türlerinin meyveleri marmelat, gül şurubu, gül çayı ve gül pekmezi yapımında; çiçekleri ise gül suyu, gül reçeli, gül sirkesi, gül lokumu başta olmak üzere birçok ürünün elde edilmesinde kullanmıştır. Türkiye'de gülden elde edilen ürün sayısının 150 civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Rosa spp. (Gül), Rosaceae (Gülgiller) familyasında yer alan, genelde 50- 300 cm boylanan, çalı formunda, çok yıllık, odunsu bitkilerdir.
TOPRAK İSTEKLERİ: Güller taban suyu (1 m ve altında) ve drenaj sorunu olmayan, killi-tınlı ve organik maddece zengin, iyi havalanabilir, su tutma kapasitesi yüksek, pH’sı 6-6.5 arasında, tuz miktarı (EC) 0.5-1.5 mS/cm arasında olan topraklarda iyi gelişir.
SICAKLIK: Güller gündüz 21- 28°C, gece 16-18°C sıcaklıkta iyi gelişir. Gece sıcaklıklarının 14-15°C’nin altına düşmesi özellikle kırmızı renkli çeşitlerde taç yaprakların kararmasına neden olur. Düşük sıcaklıklar (10°C) çiçeklenme ve hasadı geciktirirken, yüksek sıcaklıklar (>30°C) taç yaprak sayısını azalmakta ve gonca çapını küçültmektedir. Özellikle yaz ayları sıcak ve güneşli geçen Akdeniz ülkelerinde haziran-eylül arasında sera içi sıcaklıklarını (>30-35°C)
IŞIK: Işık gülün büyüme, gelişme ve verimini doğrudan etkiler. Çiçek verimi ışık yoğunluğunun yüksek ve gün uzunluğunun fazla olduğu yaz aylarında, kısa gün koşulları ve ışık yoğunluğunun az olduğu kış aylarına göre daha yüksektir.
GÜLLERDE ÇOĞALTMA
Güller tohum, çelik, aşı (göz ve kalem) ve doku kültürü yöntemiyle çoğaltılır. Güllerin çoğaltılmasında en yaygın kullanılan yöntemler çelik, göz aşısı ve stenting (aşılı çelikle çoğaltma, mandal aşı)’dir.
Yorumlar
Yorum Gönder