Ana içeriğe atla

GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER


GÜLLERDE DİKİM VE DİKİM SIKLIĞI

Toprakta yapılan üretimde güller iki veya üç sıralı olarak dikilirken, topraksız üretimde bir veya iki sıralı olarak dikilmektedir. 
Toprakta yapılan yetiştiricilikte iki sıralı dikimde güller genellikle 30 x 30 cm veya 40 x 40 cm aralıklarla veya sıra arası 50 cm, sıra üzeri 25 cm aralıklarla dikilir. Yataklar arasında 80-150 cm genişlikte yollar bırakılır.
Topraksız kültürde ise metrekareye 6-8 bitki olmak üzere dekara 7000 adet bitki dikilir. 
Yatak kültüründe bitkiler sıra arası 25-30 cm, sıra üzeri 10-15 cm aralıklarla iki sıralı, kayayünü kültüründe tek sıralı veya 15-20 cm sıra arası mesafe ile iki sıralı dikim yapılır. Yürüme yolları yatak kültüründe 120-130 cm, kayayünü kültüründe 140- 180 cm bırakılır. 

SULAMA VE GÜBRELEME

Sulama miktarı ve sulama sıklığı bitkinin gelişme durumu ve mevsime göre değişir. Bununla birlikte yazın gün aşırı, kışın ise 3-4 günde bir veya haftada bir sulama yapılır. 
Güllerde yıllık su ihtiyacı 2000-2500 ton/da’dır.
Güllere yıl boyunca metrekareye 100-200 g N, 30-50 g P2O5 ve 100-150 g K2O verilir. 
*Su ve bitki besin elementleri bitkilere damla sulama yöntemiyle verilir. 

BUDAMA

Güllerde dikimden sonra ilk budama toprak seviyesinden 60-90 cm yukarıdan yapılır. Sonraki budamalar bitki üzerinde çiçekli sürgünlerin kademeli olarak kesilmesi şeklinde yapılır 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinin İklim İstekleri

ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ    İklim İstekleri    Elma bir ılıman iklim meyve türüdür. Özellikle soğuk ılıman iklim kuşağında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Tropik iklim kuşağında ise sadece yüksek kesimlerde yetişebilmektedir.    Kış dinlenme periyodunda ağaçların  gövdesi ,  ana dalları ve tomurcukları -35, -40°C’ye, 1 yaşlı dalları -20°C’ye ve kökleri -7, 15°C’ye dayanır. Soğuklara karşı dayanmada çeşitlerin, anaçların ve uygulanan kültürel sistemlerin önemli etkileri vardır. Örneğin  McIntosh  çeşidi ve M26 anacı kış soğuklarına dayanıklıdır.    İlkbaharda uyanma ile birlikte soğuklara dayanıklılık azalır. Çeşitlere göre  çiçekler - 2.2, -3.3°C’de, küçük meyveler -1.1, - 2.2°C’de, olgun meyveler ise -2, -3.5°C’de don zararına uğrar.   Elma kış dinlenme döneminde yeterli düzeyde soğuklama gereksiniminin karşılanmasını ister. Tür ve çeşitlere bağlı olarak  soğuklanma  süresi + 7.2 °C’nin altında 200-1700 saat arasında değişir.  Anna  ve  Dorsett  Golden soğukl

Meyve Suyu Üretim Proses Hatları

1.     Pres Hattı 2.     Pulp(palper) Hattı 3.     Sitrus Hattı 4.     Dolum(şişeleme) Hattı Pres Hattı: Pres hattında meyve suyu; presleme ile meyveden ayrılmakta ve genellikle filtrasyon ve durultma işleminden sonra konsantreye işlenmektedir. Pulp(palper) Hattı: Bu hattı diğerlerinden ayıran temel farklılık, meyve pulpunun palper denilen elekli sisteminden geçirilerek elde edilmesi ve elde edilen meyve pulpunun durultulmaksızın ve çoğunlukla konsantre edilmeksizin depolanmasıdır. Sitrus Hattı: Bu hatta meyveler, özel ekstraktörlerde sıkılarak meyve suyu elde edilmektedir ve durultmaksızın konsantre edilmektedir. Dolum(şişeleme) Hattı: Bu hatta adı üzerinde olduğu gibi şişeleme yapılmaktadır.
VİVİPARİ:   Bitkilerde vivipari, tohum veya embriyoların ebeveynlerden ayrılmadan gelişmeye başlaması ve ana bitki üzerinde filizlenmesidir. Örneğin; domates, biber TERMODORMANSİ: Yüksek sıcaklıkların uyardığı dormansi tipidir. Belirli sıcaklıkların üstünde dormansi ortaya çıkabilmekte ve tohumlar çimlenememektedir. Marul, hıyar, kereviz gibi türlerde 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dormansi ortaya çıkabilmektedir. DİKİM ŞOKU: Bitkinin yetiştiği zengin ve kontrollü besin ortamından besin maddelerince daha az zengin ve daha kontrolsüz bir ortama aktarılması sırasında çekilen adaptasyon güçlüğünden kaynaklanan gelişme durgunluğu dikim şoku olarak adlandırılmaktadır    KENDİNE VE YABANCI TOZLANMA: ·          Kendine tozlanma : Dişi organın aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına denir . Örneğin: Fasulye, bezelye, bakla, börülce, kabakgiller familyası ·          Yabancı tozlanma: Aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına denir. Örneğin: S