Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Domates Yetiştiriciliği - Domatesin İklim ve Toprak İstekleri

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ Domatesin anavatanı Güney Amerika’da Peru ve civarıdır. Orta çağda Avrupa’ya getirildiğinde zehirli bir bitki olduğu düşüncesiyle rağbet görmemiş ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmış. Daha sonra faydalı bir sebze olduğu öğrenilip benimsendiğinde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.    Domates ülkemizde en çok tüketilen sebzeler arasındadır. Taze olarak tüketildiği gibi dondurularak, kurutularak ya da pişirilerek salça, domates suyu, turşu,  ketçap,konserve  olarak sofralarımıza gelmektedir.   Ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri olan domates yetiştirme yapılan bölgelerde çiftçimizin önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Marmara, Akdeniz ve bölgemiz olan Ege’de büyük boyutlarda domates yetiştirilmektedir.        DOMATES ÇEŞİTLERİ:        Kullanılmalarına  göre:  Sofralık  / Sanayilik         Morfolojik durumlarına  göre:  Bodur  / Sırık       Yetiştirme  alanlarına  göre :  Açıkta / Cam

DORMANSİ (DİNLENME)

DORMANSİ (DİNLENME)    Canlı tohumun uygun çimlenme koşullarında (yeterli nem, uygun sıcaklık, oksijen ve bazı durumlarda ışık) çimlenememesi durumudur.   TİPLERİ:       1-Fizyolojik  dormansi  (embriyonun uyku hali, embriyo kaynaklı etmenler, ABA/GA 3 )     2-Morfolojik  dormansi  (embriyonun yeterince olgunlaşmaması, gelişmemiş embriyo)    3-Morfofizyolojik  dormansi  (embriyonun gelişmemiş olması ve uyku hali)    4-Fiziksel  dormansi  (kabuğun geçirimsizliği)    5-Birleşik  dormansi  ( Fiziksel+Fizyolojik )   DORMANSİNİN NEDENLERİ:   1.Olgunlaşmamış embriyo: marul, domates 25-28 günlük   2.Tohum kabuğu su geçirimsizliği (Fasulye, tatlı patates) ya da oksijen geçirimsizliği (Hıyar, pancar ve marul)   3.Çimlenmeyi engelleyici maddeler:  fenolik  bileşikler, ABA   4.Fizyolojik olgunlaşmama   5.Işık, süresi,  intensitesi , kalitesi, dalga boyu vs.   6.Tohum kabuğunun mekanik geçirimsizliği,   7.Yüksek sıcaklıklar (30 ° C